face reader

Curs de Certificare in Analiza Comportamentala si Interviul de Investigatie – Bucuresti 2020 – EIA Group – Paul Ekman International

04.03.2020

In acest an, ne-am hotarat sa aducem in Romania un Curs de Certificare in Analiza Comportamentala si Interviul de Investigatie, acest curs il consideram necesar pentru cei care interactioneaza zi de zi cu oameni noi, pentru cei care lucreaza in Resurse Umane, in Departamentele de Risc sau Antifrauda ale unei Companii, pentru cei care lucreaza in Companii de Protectie si Paza sau pentru cei care lucreaza in Departamente de Negociere sau Achizitii.

Interactiunea umana devine un lucru foarte important in tot ceea ce facem zi de zi, de aceea este necesar sa cunoastem cat mai mult despre ceea ce se intampla intr-o conversatie, cum o gestionam si cum observam actiunile de persuasiune, manipulare ale unei persoane care incearca sa ne influenteze deciziile.

Suntem onorati ca in acest proiect sa ii avem alaturi pe cei de la Paul Ekman International si EIA Group, singurii din lume care pot sa livreze asemenea cursuri la cel mai inalt nivel de competenta si expertiza. Tot ce veti regasi in materialele predate sau discutatate, sunt rodul cercetarii stintiifice, a aplicatiilor practice si a rezultatelor obtinute in diferite domenii de activitate unde analiza comportamentului uman este un factor foarte important in activitatea cotidiana.

Aaron Garner, Director EIA Group – Manchester UK, revine in Romania. Aaron Garner, este partener asociat Paul Ekman International, profesor in cadrul Manchester Metropolitan University, unde preda zi de zi in cadrul unui Master in Comunicare si Analiza Comportamentala. Pe langa Aaron Garner, vom beneficia si de experienta unui trainer cu o mare experienta practica, avand in vedere ca a coordonat zi de zi echipa antitero a unui serviciu secret.

Cursul este format din 2 parti – workshop 3 zile si o parte online. Ulterior workshop-ului, se va da acces participantilor la platforma online de studiu  EIA Group, unde se vor putea invata module noi, asistati de un lector. Pentru cei care vor avea intrebari referitor la termenii stiintifici sau isi vor dori sa le fie tradus cursul in limba romana, avem la dispozitie o persoana din echipa noastra care va oferi suport la cerere.

Ne-am propus sa scriem pe blog articole care sa prezinte la modul general o mica parte din ceea ce va fi cuprins in modulele de la curs, de aceea astazi vom incepe cu o mica descriere a doua din modalitatile de intervievare investigativa.

RC2 – Conversation in Action 

Este un sistem de intervievare in timp real, cu perioade limitate de interactiune. Acest tip de interviu poate fi realizat si in spatii unde de obicei se afla foarte multe persoane in tranzit si unde timpul este limitat, iar investigatorul trebuie sa fie foarte bine pregatit si antrenat incat sa observe orice modificare in limbajul sau comportamentul celui intervievat. Investigatorul trebuie sa identifice foarte rapid o linie de baza in comportament, ton si voce. Trebuie sa ii puna cateva intrebari, sa il intrebe despre trecut, despre prezent sau despre intentii viitoare.

Referitor la linia de baza, investigatorii sunt instruiti sa fie atenti la cat mai multe lucruri, miscari ale pozitiei, mainilor, picioarelor, capului, cate cuvinte folosesc in discutie/fraza, ton, voce sau expresii ale fetei.

Intr-un articol de Lara Warmelink, Aldert Vrij, Samantha Mann and Par Anders Ghranhag, acestia au observat ca intreband intr-un interviu de scurta durata despre trecut si despre intentiile viitoare, persoanele sincere au evocat foarte clar evenimentele din trecut si totodata avand deja in minte imaginile despre ceea ce intentioneaza sa faca in viitor, le-a fost foarte usor sa descrie intentiile viitoare. Cei care mint, in general ascund lucruri, de aceea nu evoca foarte clar evenimentele din trecut, incat sa nu fie incriminati sau sa fie verificate spusele lor, de aceea nici despre intentiile de viitor nu spun foarte multe, pentru ca s-a demonstrat ca ei neavand in minte imagine creata despre ceea ce intentioneaza sa faca cu adevarat, le este foarte greu sa descrie o alta imagine viitoare despre o actiune pe care ar trebui sa o construiasca, sa o descrie, dar care sa nu fie conforma cu ceea ce ar trebui sa faca in realitate. S-a descoperit ca cei sinceri dau mai multe detalii intr-un timp scurt si dau argumente spatiale si temporale,  comparativ cu cei mincinosi, care au probleme cognitive, deoarece mintea prioritizeaza adevaratele intentii fata de cele ascunse. “The fact that recalling a truthful intention leads to recall of more details is most likely that the effects that the effects of intentions. That is, the human brain seems to priorities intentions. (Goschke & Kuhl, 1993).

In aceste interviuri un rol  important il au si intrebarile neasteptate si impunerea unei stari de incarcare cognitive, acestea au fost evidentiate de Aldert Vrij in cateva articole, unde a subliniat faptul ca : “There are three main methods that contribute to the cognitive load approach: a) imposing cognitive load, b) asking the interviewee to say more, c) unexpected questions ( Vrij 2017).

Unele studii au evidentiat si faptul ca cei care spun adevarul, vorbesc in cuvinte frumoase despre trecut si despre intentiile viitoare, fara a avea un management al impresiei. Cei care ascund lucruri, sunt cat mai evazivi in a evoca in cuvinte frumoase trecutul sau intentiile viitoare si de aceea vor folosi cuvinte cu tenta negativa si vor afisa emotii negative. In acelasi timp o persoana care gandeste foarte intens un raspuns, este foarte putin inclinat sa vorbeasca despre emotii sau despre ceea ce simte. “ When an individual has to think harder to answer a question, thus increasing cognitive load, they may be less inclined to discuss elements of emotions such as feelings or personal states while they try and generate plausible answers.

ICCRed ( Initiate, Context, Common Ground/Interests, Reciprocate, Disclose) mi-a atras atentia, fiind o structura de interviu care presupune obtinerea unor raspunsuri rapide in situatii care necesita investigatie rapida si totodata necesara cand se doreste descoperirea unor situatii ilicite sau alcatuirea unui cerc de suspecti. Investigatorul trebuie sa fie abil si  empatic, incat sa inteleaga situatia interlocutorului si sa obtina raspunsuri cu acuratete, incat aceste raspunsuri sa devina baza unui interviu de investigatie, daca este necesar.

Intr-un articol al lui Zarah Vernham, Aldert Vrij and Sharon Leal, mi s-a parut interesanta si abordarea unui interviu colectiv, care cred ca se potriveste cu RC2 sau ICCRed. Se preteaza in aeroporturi, gari sau zone de tranzit si cu timp limitat de investigatie, de unde a rezultat ca persoanele sincere, intr-un interviu colectiv dau mai multe amanunte si interactioneza mult mai mult decat mincinosii. “ Truth- telling pairs were mor detailed and showed more interactions than lying pairs, particularly in the model statement present condition”

Un rol important il are si accesarea memoriei de interlocutor, de aceea sunt foarte bune tehnicile mnemonice: context reinstatement, sketch, or event line.Este important sa se faca apel la situatia din momentul respectiv si sa se poata obtina cat mai multe date despre ce a simtit interlocutorul, ce a vazut, ce a auzit. Memoria umana are limitele ei si un sistem de codare propriu, care se poate baza pe simturi si emotii traite,   de aceea este bine sa apelam si la tehnici specializate.

Cercetarile continua pe acest domeniu si cu siguranta vor fi perfectionate tehnicile si procedurile actuale, stiinta si tehnologia, dinamica interactiunii umane care devine mult mai rapida si mult mai tehnologizata va deschide noi oportunitati de a cunoaste natura interactiunii sociale si personale.

Daca vrei sa deprinzi abilitati si competente, daca vrei sa stii mai multe despre modalitatile de intervievare investigativa si despre comportamentul disimulat, inscrie-te la curs

La acest curs, vei cunoaste si vei interactiona cu cei care zi de zi pregatesc si antreneaza oameni din diverse domenii  de activitate, unde asemenea abilitati si competente fac diferenta intre bine si rau ( antifrauda, politie, siguranta nationala, aeroporturi ).

Grupa din acest an va fi formata din 12 persoane. Din acest motiv, daca sunteti interesati sa participati la acest curs, va rugam sa ne contactati pe e-mail sau telefon pentru a va rezerva un loc in aceasta grupa.

Va multumim pentru interes.

IP

Face-Reader.ro