Analiza comportamentală! Cum putem descifra „codul” creierului uman!

29 iul. 2024

Analiza comportamentală se referă la abilitatea de a analiza și înțelege comportamentul uman. În limbajul comun, aceasta este denumită “citirea oamenilor”, dar din punct de vedere științific, implică analiza comunicării umane și interpretarea prezentului, precum și prezicerea comportamentelor viitoare.

Creierul uman este un organ fascinant care nu funcționează la întâmplare, ci întotdeauna pe baza unor strategii mentale. Aceste strategii pot fi construite conștient sau pot fi pur și simplu niște „coduri” integrate în creierul nostru, care generează reacții instantanee și involuntare. De exemplu, dacă stăm relaxați pe un scaun și auzim un zgomot puternic, ca o explozie, vom sări imediat. Un alt exemplu este atunci când trăim o emoție pe care nu am gândit-o în mod conștient, ci doar o simțim.

codu creier uman

Un aspect fundamental al naturii umane este comunicarea constantă. Orice experiență trăită de creierul nostru este proiectată să fie comunicată într-un fel sau altul. Această comunicare include trei tipuri principale: lingvistică (ceea ce spunem), paralingvistică (cum spunem) și non-verbală (tot ce nu este exprimat prin cuvinte). Acestea creează multiple canale de comunicare pe care trebuie să le monitorizăm simultan, cum ar fi expresiile faciale, postura corpului, conținutul mesajului etc.

Analiștii comportamentali nu se bazează pe intuiție și nu fac presupuneri sau speculații.

Analiștii comportamentali sunt antrenați să evalueze critic orice punct de interes dintr-o comunicare. Acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece cunoașterea științifică nu este suficientă. Analiza comportamentală este, înainte de toate, o abilitate care trebuie dezvoltată și perfecționată continuu.

Stăpânirea artei comunicării poate transforma pe oricine dintr-un simplu vorbitor într-un comunicator eficient.

Această realizare poate avea aplicații benefice în multiple domenii ale vieții, cum ar fi vânzările, marketingul, interviurile, resursele umane, negocierile, avocatura, investigarea, psihologia și psihoterapia, unde capacitatea de a înțelege atât aspectele vorbite, cât și pe cele nevorbite poate face diferența.

Analiza comportamentală oferă o înțelegere profundă a oamenilor. Și asta ne dorim cu toții, în fond; să ne simțim înțeleși.

face reader
face reader
face reader
Recomandări recente

Analiza comportamentală se referă la abilitatea de a analiza și înțelege comportamentul uman. În limbajul comun, aceasta este denumită “citirea…

Analiza comportamentală în situații de mare risc utilizând o abordare integrată și științifică în contextul aeroportuar OTER© – A Proven…

LIE TO ME seria de episoade este inspirată de descoperirile științifice ale lui dr. Paul Ekman, care poate citi indicii…

Acest articol a fost determinat de un comentariu făcut de unul dintre studenții noștri internaționali de diplomă de la sfârșitul…

Dr. Eve Ekman a colaborat cu tatăl său, dr. Paul Ekman și cu Dalai Lama, la proiectul „Atlas of Emotions”,…